Karácsonyi ünnepek puffadás
és plusz kilók nélkül –
a dietetikus tippjei

Karácsonyi ünnepek puffadás <br>és plusz kilók nélkül – <br>a dietetikus tippjei - activefibershake
Az évvégi lelassulás, bekuckózás, a szeretteinkkel töltött idő az ünnepek legértékesebb része. De emellett az ünnepi időszak az egymást érő vendégségekkel, bulikkal komoly csapást tud mérni az emésztésünkre és az alakunkra is.

Puffadás, rossz közérzet, plusz kilók… meg lehet úszni a karácsonyt ezek nélkül?

Jöjjön néhány egyszerű tipp: élvezzük az ünnepet jó közérzettel, rosttudatosan!

Mitől lehet hízni télen? Mi köze ehhez a bélflórának?


Az éven belül pici súlyingadozásnak evolúciós háttere is van. Közvetlen okként a téli hízáshoz a kevésbé aktív mindennapok és az energiában gazdagabb menü is hozzájárul. Az utóbbi években vált nyilvánvalóvá, hogy a bélflóránk összetétele is befolyásolja a súlyunkat. Egyes baktériumok nagy létszámú jelenléte könnyebb hízást eredményezhet, a kedvezőbb összetételű mikrobiom “gazdája” pedig akár pozitív energiamérleg esetén sem szed fel túlsúlyt. A mikrobiom egyensúly felborulása hatással van a szénhidrátanyagcserére is, az inzulinérzékenység romlásából adódó inzulintöbblet az érintetteknél gyors súlygyarapodást, zsigeri zsír lerakódást eredményezhet. Ha egyes bacik túlszaporodnak, még az étel iránti sóvárgásunkra is hatnak: növelhetik például az édesség iránti vágyat.

 

Puffadás, rossz közérzet, kaja-kóma


Az ünnepi traktával szinte hagyományosan együtt jár a puffadás, túlzott telítettség, hasfeszülés, rossz közérzet, és gyakoribb ilyenkor a hasmenés is. Mi történk ilyenkor a testünkben? A táplálék feldolgozásához a nyálmirigyek, máj, hasnyálmirigy, és a vékonybél emésztőenzimeket termelnek. Ezek a táplálékkal felvett fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat bontják le, hogy azok a vékonybélből felszívódva hasznosulhassanak. A hatékony emésztés feltétele, hogy az aktuálisan termelődő emésztőenzimek elbírjanak a bevitt táplálékmennyiséggel. Ha nem rágjuk meg a falatot, habzsolunk, vagy egyszerre sokat, ráadásul nehéz fogásokat eszünk, a pillanatnyi emésztőenzim-hiány miatt nem csak a jó hatású élelmi rostok, hanem emésztetlen tápanyagok is juthatnak a vastagbélbe. Ezeket az ott élő baktériumok „kezelik”: a szénhidrátok gázképződéssel erjednek, a fehérjék rothadnak, a zsírok hasmenéssel ürülhetnek. Azaz a fogások összetétele mellett a mennyiség is befolyásolja az étkezés utáni közérzetünket.


Mi okozhat még puffadást?



Ha nem csak egyszer-egyszer, hanem rendszeresen előfordul a puffadás, érdemes egészségügyi szakemberhez fordulva utánajárni, hogy nincs-e epebetegség, ételintolerancia vagy  ún. FODMAP (bizonyos cukrokra és cukoralkoholokra való túlzott) érzékenység a háttérben. A mikrobiom egyensúly felborulása is járhat krónikus emésztési zavarokkal. A többféle rost kombinációjából biztosított, napi rendszerességű rostbevitellel és probiotikus élelmiszerekkel (például élőflórás joghurt, fermentált zöldségek) támogathatjuk bélflóránkat az egyensúlyi állapot visszanyerésében. A rostbevitel hirtelen növelése kezdetben okozhat puffadást, így – mint egy súlyzós edzésprorgamnál – törekedjünk a fokozatosságra és mindig fogyasszunk elegendő folyadékot a rostok mellé.

 

Élelmi rostok a plusz kilók ellen



Ha a nagy evészetek közepette is figyelünk az ajánlott, legalább napi 30 gramm rostbevitelre, máris van egy csapat szövetségesünk a plusz kilók elkerüléséhez és a békés emésztéshez: az élelmi rostok egyes típusai besűrítik a béltartalmat, lassul az emésztőenzimekkel való keveredés, így a cukor és a koleszterin felszívódása is. Azonnali hatásként mérséklődhet az étkezés utáni vércukorszint-emelkedés, így a hízást kiváltó túlzott inzulinválasz is elkerülhető. A vízben oldódó rostok egy részét a bélflóra bacijai fermentálják: az ennek során termelődő zsírsavak a bélfalat táplálva hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez.

A rostok csökkentik a táplálék átlagos energiatartalmát, és a gyomorürülés lassításával fokozzák a jóllakottságérzetet: tudományos felmérések bizonyítják, hogy a több rostot fogyasztóknál kisebb az átlagos derékbőség és a hasi elhízás mértéke.

Rosttudatos ünnepek: előételtől a desszertig



Nézzük meg, milyen apró trükkökkel tehetjük az ünnepi menüt rosttudatossá!
A majonézzel, krémsajttal, tejszínnel, vajjal készült szendvicskrémek, pástétomok egy adagjában akár főétkezésnyi kalória lehet, plusz a sok zsiradék már az ünnepi menü elején megterheli az emésztést. Helyettes lehet a bulin kínált csipegetnivaló nyers/sült zöldséghasáb joghurtos-zöldfűszeres-magos mártogatóval, hummusszal, padlizsánkrémmel, mellé mehet olívabogyó, magok, mellé ropogós, magokkal dúsított extrudált kenyér. Előre beszerezhetünk jó minőségű, rostban gazdag, szeletelt kenyeret: ezt fagyasztva tároljuk, pirítósként kínáljuk – így nincs a beszerzéssel stressz, és nem is penészedik ránk, ha túllőjük a mennyiséget. A vendégváró sós aprósüti, pogácsa rosttartalma turbózható zabliszttel, magos szórással.

A leveseknél legyen a hangsúly a zöldségen: egy gazdag zöldségleves borsóval, gombával, levesbetétként gerslivel akár tányéronként 5-10 gramm rostot jelent. Népszerű és gyors fogás egy finom krémleves: a borsó, cukkini vagy brokkoli tetejére mehet mandulapehely, a sütőtökkrémlevesre pirított tökmag –  így máris többféle rosttípussal kényeztetjük a bélflóránkat.

Ha van az ünnepi menüben panírozott hal vagy hús, a bundába keverhető mandulapehely, darált dió, durvára tört tökmag -  minimális olajon való elősütés után sütőben készre sütve még zsírszegényebb is lesz. Ha a rizs-krumpli univerzumból kilépve köretként zöldséges bulgurt, vöröslencsét, durumtésztát készítünk, egy adag főétellel a napi ajánlott rostbevitel felét kipipáljuk.  Miért jó ez? Telítettségérzés, egészséges emésztés, kisebb vércukoremelkedés, bélflóra táplálása… És közben még finomat is eszünk. Ha vendégségben, étteremben megkívánjuk a hagyományos rántott, töltött húsokat, sajtot, zöldséget, akkor mellé kérjünk káposztasalátát, uborkát, céklát, friss salátát köretként.

A klasszik töltött káposztából kis ráncfelvarrással kímélő, bélflórabarát fogás lehet: a rizst barna rizsre vagy gerslire cseréljük, darált pulykacommbal, füstölt hús helyett rengeteg aprókáposztával készítjük, mellé zsíros tejföl helyett élőflórás görög joghurtot kínálunk. Cukorbetegség, IR esetén is tuti étel, csakúgy mint a halászlé.

A karácsonyi desszerteknél a dió, mandula, mák, gesztenye, kakaó értékes rostokban gazdag összetevő. Otthon is lehet kísérletezni, de készen is kapható teljes kiőrlésű vagy épp magliszttel készült, eritrittel édesített begjli, zserbó. A kevert tésztákba csempésszünk egy kis zabkorpát, zabpelyhet vagy kókuszreszeléket, próbáljuk ki a természetesen édeskés zablisztet. Az igazi étcsoki az édességek között rostbajnok,  12-15% élelmi rostot tartalmaz. Szaloncukorból is találni már 70% kakaótartalmút, vagy egyszerűen együnk helyette 1-2 kocka étcsokit pár szem mandulával, dióval, almával vagy naranccsal nassolásként. A vendéglátónak vitt apróság is lehet rosttudatos: az elcsépelt bolti bonbonválogatás helyett jó ötlet egy mandulából, dióból, törökmogyoróból összeállított csemege, vagy egy salátákhoz használható szezámmag-lenmag- napraforgó-tökmag keverék, amelyet akár egy csatos díszüvegben is átadhatunk.

Az alkoholos italokban nincs rost 😊, de a plusz kalóriákra és a vércukrunkra tekintettel aperol, krémlikőr, sör helyett inkább száraz bor, prosecco, pezsgő legyen a bulialap.

Megérdemelt ünnepi figyelem – magunkra is



Talán a legfontosabb tanács, hogy találjuk meg a középutat a legtöbbször szükségtelen és eredménytelen önsanyargató diéták, divatos fogyókúrák és az mértéktelen dőzsölés között. Élvezzük a finom ízeket és a jó társaságot, a nyolcadik szelet bejgli helyett meg inkább sétáljunk egy nagyot a környéken a családdal.
Rosttudatos, boldog ünnepeket, békés emésztést kívánok mindenkinek!
 
Felhasznált irodalom: Soltész E., Gajda Z. A rost jó! Budapest: BOOOK Kiadó; 2020
Köszönjük az újabb szuper cikket Soltész Erzsébetnek! 😊
Soltész Erzsébet, dietetikus, okleveles közgazdászKülsős szakírónk Soltész Erzsébet dietetikus, a rosttudatos táplálkozás elhivatott képviselője. Meggyőződése, hogy a bélflóra egyensúlyát támogató, rostban gazdag étrend egészségünk megőrzésének egyik fő pillére.

A témáról szerzőtársával írt könyve, A rost jó!közérthetően, gyakorlati tanácsokkal segít a rosttudatos táplálkozási minta kialakításában.

Emellett szakmai fókusza a szénhidrátanyagcsere-zavarok (cukorbetegség, inzulinrezisztencia, illetve a metabolikus szindróma) megelőzése és étrendi kezelése.

Erzsi vállalati egészségprogramok, workshopok, előadások során adja át ismereteit, és jelenleg két magán egészségügyi központban folytat egyéni dietetikai tanácsadást.

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás