Jótett helyében jót várj: megéri minden nap figyelned a rostbevitelre

Jótett helyében jót várj: megéri minden nap figyelned a rostbevitelre
Jótett helyében jót várj: megéri minden nap figyelned a rostbevitelre - activefibershake
Instant előnyök

A megfelelő rostfogyasztás, az élelmi rostokban gazdag táplálkozás előnyeit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen erről mindenkinek tudnia kell. Ha a legalább napi 30 gramm, többféle élelmi rost kombinációját tartalmazó rostbevitel beépül a szokásaid közé, az örökre megváltoztathatja az életed! A rostok telítő, emésztést segítő, méregtelenítést támogató hatásának köszönhetően már néhány nap után:

  1. - megszűnhet a székrekedés,

  2. - csökkenhet a puffadás,

  3. - nem leszel éhes két étkezés között,

  4. - könnyebben elérheted az egészséges testtömeged.


Ezek a hatások a vízben nem oldódó rostok térkitöltő, bélfal-stimuláló, méreganyagok távozását segítő tulajdonságainak köszönhetők. Hosszú távú bónusz: az emésztőrendszeri daganatok elkerülésében is szövetségeseid lesznek a rostok.


Szuperzselé – a vízben oldódó rostok csodája

A vízben oldódó rostok egy alakváltó trükköt mutatnak be a tápcsatornádban. Bár az emésztőenzimeknek szinte teljesen ellenállnak, jelentős vízmennyiséget felvéve gélszerű állagot vesznek fel. Ez a szuperzselé bámulatosan jó hatást gyakorol az anyagcserédre! A cukor- és koleszterinfelszívódás lassításával, telítőhatásával egyfajta természetes gyógyírként működik. Bizonyítottan segít a népbetegségnek számító elhízás, cukorbetegség, szív-érrendszeri elváltozások - azaz a metabolikus szindróma - megelőzésében. A vízben oldódó rostok, mint az inulin, a psyllium vagy a béta-glükán rendszeres, kombinált bevitelével:

  1. - mérséklődhet az étkezés utáni vércukor- és inzulinszint-emelkedés,

  2. - így békésebb lehet a szénhidrát-anyagcseréd,

  3. - tehetsz a jobb koleszterinprofilodért,

  4. - így véded a szívedet és az ereidet.


Rejtett lakóközösséged: a sokszínű bélflóra

A vízben oldódó rostok jelentőségét csak a mikrobiom-kutatás robbanásszerű fejlődésével ismerték fel teljes valójában. Tudtad, hogy a mikrobiom, vagyis az egész testedet benépesítő mikroorganizmusok létszáma eléri a saját sejtjeid számát? Legnagyobb közösségük a vastagbélben lévő bélflóra. A bélflórát alkotó többszáz féle baci között vannak az egészségünkre jótékony hatásúak és potenciális betegségokozók is, ám egy sokszínű társadalomhoz hasonlóan mindnek megvan a szerepe.
Bélflóránk a számunkra is előnyös összetételét önszabályozással képes fenntartani - a sokféle baci hat egymásra, befolyásolják egymás létszámát, és ezzel a velünk való kölcsönhatást. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a bélflóra érzékeny egyensúlyának felborulásával veszélybe kerül nem csak az emésztőrendszer megfelelő működése, hanem megnő számos krónikus betegség kockázata. Így a legjobb egészségmegőrzési stratégia, ha sosem felejtkezel el a bélflórád támogatásáról!

A jóltartott bacik hálája

Ezért kell figyelned a megfelelő rostbevitelre: a vízben oldódó rostok legtöbbje tápanyag a jó bacik számára. A számunkra emészthetetlen rostokat, például az inulint, a guar lisztet, a pektint a baktériumok fermentálják, közben csodát művelnek: ecetsavat, vajsavat és további zsírsavakat termelnek. Ezek a zsírsavak táplálják, védik a bélnyálkahártyát, amely így megőrzi épségét. Miért jó ez? Mert az ép bélfal segít, hogy ne jussanak be gyulladásos folyamatokat, autoimmun betegségeket okozó anyagok a keringésedbe. A csoda-zsírsavak eljutnak a májadba, segítik az egészséges anyagcseréd fenntartását, sőt, az agyműködést befolyásolva még a közérzetedre is hatnak!
Az egyensúlyban lévő bélflórád támogatja az emésztőrendszeri immunfunkció megfelelő működését, ami az egészséged megőrzésének egyik fő pillére. Látod, a jóltartott bacik hálájára mindig számíthatsz!

A rost nem tárolódik – minden nap kell a 30 gramm

Konkrétan mivel támogathatod a bélflórád? Rostokkal és probiotikus élelmiszerekkel! A színes, sokféle növényi rostforrást tartalmazó táplálkozásban zöldségek, száraz hüvelyesek, gyümölcsök, teljes értékű gabona, olajos magvak és diófélék biztosítják a rostbevitel változatosságát. Ha rostalapú termékkel egészíted ki az étrended, csak jó minőségű, aszpartám és szukralózmentes verzióhoz nyúlj, mert ezek az édesítőszerek beleavatkozhatnak a bélflóra önszabályozásába. A barátságos baciknak küldhetsz egy kis létszámerősítést a természetesen probiotikus élelmiszerek, például élőflórás joghurt, fermentált zöldségek (mint a koviubi, savanyúkáposzta, kimchi) rendszeres fogyasztásával. Ne ijedj meg, ha eddig nem figyeltél oda erre! A bélflórád összetétele állandóan változik, öngyógyító képessége csodálatos - de ehhez kellenek a rostok, hiszen anélkül éheznek a bacik.
Mivel a rostokat a testünk nem képes tárolni, ezért fontos, hogy a megfelelő rostbevitel alapvető szokássá váljon az életedben: Legyél rosttudatos, vidd be minden nap a 30 gramm rostot! Fogyaszd többféle rost kombinációját az összes egészségügyi előny kihasználására és a bélflórád jóltartására!

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás