Miért nem használunk mesterséges édesítőszereket a FiberShake-ben?

Miért nem használunk mesterséges édesítőszereket a FiberShake-ben? - activefibershake

Bizony, a FiberShake egyáltalán nem tartalmaz mesterséges édesítőszert.


Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mitől édesen finom mégis egészséges a FiberShake. A FiberShake -ket kizárólag természetes, bélflóra barát édesítőszerekkel, eritrittel, szteviaval és 1 g hozzáadott cukorral készítjük. 😋


Hogy miért nincs benne mesterséges édesítőszer? Hát ezért:👇🏼

A mesterséges édesítők megváltoztathatják a bél baktériumflóráját!

A legtöbb mesterséges édesítőszer csak keresztülhalad az emésztőrendszeren, majd emésztetlenül távozik belőle (1). A legújabb kutatások azonban arra utalnak, hogy ezek a szerek megváltoztatják a bél baktériumflóráját ezáltal egészségügyi problémákat okozhatnak.



A leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerek:  

- aszpartám 
- szukralóz 
- szacharin 
- ciklamát 
- aceszulfám-K

     

    Írtunk már korábban pár érdekes kísérletről, amik a bélflóránk különös világát kutatták. Az egyik kísérletben szaharin hatására egerek bélflórájában csökkent néhány hasznos baktérium száma (2). Érdekes módon, ha cukros vizet itattak az egerekkel, akkor semmiféle változást nem tapasztaltak.

    De embereken is kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszereket használók baktériumflórája más mintázatú, mint azoké, akik ilyen termékeket nem fogyasztanak. (1, 3)

    Egy egereken végzett kutatás bizonyította, hogy 12 hét szukralóz fogyasztását (ami az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer) követően több, mint 50%-kal csökkent a bélbaktériumok száma. 

    A „jó” baktériumok száma, még egy ezt követő 12 hetes mesterséges édesítő mentes időszak után sem állt vissza a korábbira. (9)

    Kutatók egy csoportja rájött, hogy egerekben mesterséges édesítőszerek hatására glükóz intolerancia alakul ki, vagyis cukorfogyasztás után nehezebben stabilizálóik a vércukorszintjük (2).

    Ugyanez a kutatócsoport azt is megállapította, hogy ha steril (bélbaktérium-mentes) egérbe beleültetik egy glükóz intoleranciában szenvedő egér bélbaktériumait, akkor az az egér is glükóz intoleranciában fog szenvedni.

    Megfigyeléses vizsgálatok embereknél is arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek gyakori és hosszú távú fogyasztása megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát (4, 5, 6).

    A bélbaktériumok hatással vannak a testsúlyra és általában az egészségre🌱

     

    Sokszor hangsúlyoztuk már, hogy a bélflóránk és az ott élő baktériumok kulcsfontosságú szerepet töltenek be életünk számos területén. A hasznos bélbaktériumok védenek a fertőzések ellen, fontos vitaminokat és tápanyagokat termelnek és szabályozzák az immunrendszer működését és a testsúly szabályozásában is lényeges szereplők.

    A jó és rossz bélbaktériumok egyensúlyának felborulását diszbiózisnak nevezzük. Ez az állapot pedig rengeteg egészségügyi problémához, többek között elhízáshoz, cukorbetegséghez, bőrproblémákhoz is vezethet. A kutatók rájöttek, hogy a normál testsúlyú emberek bélflórája jelentősen eltér a túlsúlyos emberek bélflórájától (7). Ezt egy ikerpárokkal végzett kísérlettel bizonyították, ahol az ikerpár egyik fele túlsúlyos volt, a másik pedig normál testalkatú.

    🐭A kísérlet során olyan egerekbe ültették át az ikrek bélflórájából vett mintákat, amik „steril”, vagyis csíramentes bélflórával rendelkeztek, tehát teljesen egyforma volt a mikrobiomjuk. Ezeknek az egereknek az egyik csoportjának bélflórájába az elhízott ikrek, a másik csoportjába a vékony ikrek bélflórájából származó mintákat ültették be.

    Az egerek mindkét csoportja a kísérlet során ugyan azt kapta enni. Az a csoport, akik a túlsúlyos ikrektől kapták a mintát, jelentős testzsír növekedést mutatott a kísérlet végére, az a csoport pedig aki a vékony ikrek mikrobiomját kapta, nem hízott meg ugyan az az étrend mellett.

    Ennek az lehet az oka, hogy a túlsúlyos emberek beleiben levő baktériumok hatékonyabban alakítják energiává az elfogyasztott táplálékot, vagyis akinek ilyen a baktériumflórája, az ugyanolyan mennyiségű ételből több kalóriához jut (7,8).

     



    Ha többet szeretnél tudni a bélflórád újra programozásáról és hogy hogyan fogyhatsz kalóriaszámolgatás nélkül is, az e-book-unkban rengeteg információt találsz, vagy nézz körül a blogunkon is!

     

    Források:

    Még több cikk ##rost témában

    Kövess minket Instagramon!

    Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

     

    Kosár

    Bezárás