Ne csak a kalóriákat számolgasd,
programozd újra a bélflórádat!

Ne csak a kalóriákat számolgasd, <br> programozd újra a bélflórádat! - activefibershake

 Álom alak rostokkal? 

Bizony, lehetséges! 😉


Jeffrey Gordon, a 2018-as orvosi Nobel díj egyik várományosa egy korszakalkotó de meglepően furcsa kísérlete új megvilágításban helyezte az elhízás problémáját. 🔎
 
Eddig nem ismert választ adott arra a kérdésre, hogy hogyan lehet hatékonyan megőrizni az ideális súlyunkat. 👉🏼
A kísérletet ikerpárok segítségével végezték, ahol az egyik iker túlsúlyos volt, a másik pedig vékony testalkatú. 👫

Ezeknek az ikerpároknak bélflórájából nyert mintákat, olyan egerek bélflórájába ültették át, amik „sterilizált”, bélflórával rendelkeztek, tehát teljesen egyforma volt a mikrobiomjuk.
 
Ezen egerek egyik csoportjának bélrendszerébe az elhízott ikerfelek, a másik csoportéba a vékony felek mikrobiomjából származó mintákat ültették be.
😱 És most jön a meglepő rész. 🍿

A kísérlet során az egerek mindkét csoportja ugyanazt kapta enni. 
Az a csoport, aki a túlsúlyos ikerfelektől kapta a mintát, jelentős testzsír-növekedést mutatott a kísérlet végére, az a csoport pedig aki a vékony ikrek mikrobiomját kapta, nem hízott meg ugyanazon étrend követése mellett.
 
Mivel az ikrek genetikailag teljesen azonosak, ez a vizsgálat bizonyítja azt, hogy az elhízásban nagyobb szerepet játszhat a bélflóra, mint a gének.
 
A bélflóránkban több milliárd bélbaktérium él, azonban alapvetően két ott élő baktérium törzset fontos kiemelni amikor az álom alak és a mikrobiom kapcsolatáról beszélünk. A tudomány őket az elhízás biomarkereinek tekinti, mi hívjuk csak őket jó és rossz fiúknak.

Ebből már könnyű kitalálni, hogy közülük az egyik baktérium törzs a mi oldalunkon áll az álom alak eléréséért folytatott harcban, a másik pedig egy jó ellenséghez híven, bizony ott tesz alánk ahol csak tud. ⚔️
A jó hír az, hogy a jófiúk, vagyis a Bacteroidetes nevű baktériumok gyorsan és könnyen létszám fölénybe kerülnek egy rostban gazdag étrend hatására. Erről bővebben egy következő posztunkban mesélünk! 😉
 
Innen már könnyen levonható következtetés, hogy amennyiben a fogyásban nagy szerepet játszik a bélflóra állapota, és a bélflóra állapotában nagy szerepet játszik a rostban gazdag táplálkozás, akkor a fogyás és a rostok is szoros ok-okozati kapcsolatban állnak egymással. 🌾
 
A Stanford Egyetemi tudósoktól, a Kings’ College kutatóiig számos kiváló koponya jutott az utóbbi öt-nyolc évben ugyan arra a következtetésre: az egészségi állapotunk rengeteg aspektusát -beleértve a testsúlyunkat is - nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen állapotban van a bélflóránk. 

A bélflóránk milyensége pedig az elfogyasztott rostoktól függően változik. 

Tehát álom alak = rostokkal támogatott bélflóra.

Van is erre egy jótékony, prebiotikus rostokkal telepakolt termékünk számodra! 😉

MEGNÉZEM


Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás