Mit jelent a sérült bélflóra?

Mit jelent a sérült bélflóra? - activefibershake

Lehorzsolódik a bőr a térdedről és azonnal látod, hogy mi okozza a fájdalmat. Elvágod az ujjad a hagyma aprítása közben és rögtön tudod, hogy tenned kell valamit, hogy elállítsd a vérzést. Nagy esély van rá, hogy ha sérült a bélflórád, akkor fogalmad sincs róla. Miért? Mert rendkívül sokféle módon jelentkeznek a sérült bélflóra következtében kialakuló problémák. Egyén- és környezetfüggő, hogy kinél milyen egészségügy problémát okoz.


Milyen betegségeket válthat ki a bélflóra sérülése?

Ha gyakran érzel fájdalmat a gyomortájadon, sokszor puffadsz, rendszeresen van székrekedésed, sűrűn van hasmenésed, esetleg állandó diszkomfort érzésed van a gyomrodban, akkor gyanakodhatsz rá, hogy a kiváltó ok a bélben található baktériumok egyensúlyának felborulása. Hasonlóképpen gondolhatsz erre, ha sehogy sem sikerül lefogynod.

Ám olyan súlyos krónikus betegségek kiváltó okaként is számon tartják a bélflóra egyensúlyának felborulását, ahol álmodban sem merül fel, hogy a bélflóra sérülése okozza a bajt. Számos gyulladásos és autoimmun betegséget (például arthritisz, crohn betegség) okoz a bélflóra sérülése.

Hihetetlenül hangzik, de ok-okozati kapcsolatot látnak a bélflóra állapota és rákos betegségek, de a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió, sőt az Alzheimer kór között is. 

Honnan tudhatom, hogy megsérült-e a bélflórám egyensúlya?

Köztudott, hogy bármilyen antibiotikum kúra szőnyegbombázás-szerűen roncsolja a baktériumokat. Ilyenkor a “jó” és “rossz” baktériumok egyaránt pusztulásra vannak ítélve.   A kiirtott jó baktériumok probiotikumok segítségével hozhatók vissza az elnéptelenedett vastagbélbe. A kívülről bevitt probiotikumokat azonban ne felejtsd el rostokkal etetni. Mert a bevándorlóként érkező betelepített jó baktériumaid ugyanúgy éhen halhatnak, ha nem eteted azokat, mint a saját magad nevelgette “őslakos” jó bacik.

Gyanús lehetsz magadnak akkor is, ha Te is hagyományos nyugati táplálkozást folytatsz és ezáltal viszonylag kevés rostot eszel. A “normál” húsevő nyugati táplálkozást folytató emberek - azaz a többségünk - a felmérések tanulsága szerint 15-18 gramm rostot fogyaszt naponta.  Ez több, mint 30%-kal kevesebb, mint az egészséges bélflóra egyensúlyának fenntartásához szükséges 30 gramm rostmennyiség. Ha nem fogyasztasz elég rostot tulajdonképpen éhezteted az egészséged fenntartásában szövetséges bélflóra fajaidat. 

 

Fontos tudni, hogy a hüvelyi úton világra jött újszülöttek kiegyensúlyozott bélflórával látják meg a napvilágot. Azonban a császármetszéssel született csecsemők nem öröklik meg édesanyjuk bélflóráját, esetükben is sérült bélflórával állunk szemben. 

 A civilizációs ártalmak sora okozhatja még a bélflóra egyensúlyának sérülését: például a szennyeződések, méreganyagok, stressz és a mozgáshiány. Ha ezek bármelyikével számolnunk kell az életünkben, akkor bizony a bélflóránk sérülésével is számolnunk kell.

A bélflóra állapotáról, összetételéről diagnosztikai eszközzel részletesebb információhoz juthatunk. A székletgenomikai vizsgálat során a székletből vett minta alapján bizonyos laboratóriumokban meg tudják állapítani, hogy jelen vannak-e, s milyen arányban az egészség megőrzéséhez szükséges baktériumok. Ilyen vizsgálatot több hazai laborban és rendelőben végeznek már. Bővebbet itt tudhatsz meg. 

A sérült bélflóra helyreállítása

A sérült bélflórát pro- és prebiotikumokkal  lehet helyreállítani. A probiotikumok, azaz a jó baktériumok joghurt, kefir, savanyú káposzta és más erjesztett ételek formájában juttathatók a szervezetbe. Ha nagyobb a probléma, akkor kapszulákkal, étrendkiegészítőkkel is érdemes növelni a jó baktériumok számát a bélrendszerben. Ügyeljünk arra, hogy élő baktériumokat juttassunk be a szervezetünkbe. 

Ha ezzel megvagyunk ne dőljünk még hátra!

Ha nem táplálod az újonnan megszerzett és a már gyomrodban lévő jó baktériumokat a probiotikumokat prebiotikumokkal, akkor éhen halnak. A prebiotikumok a jó baktériumokat tápláló rostféleségek. Ezekből a rostfélékből jelentős mennyiséget találsz az activé FiberShake-ben, ami 3 féle rosttal támogatja a bélflórádat. A Fibershake a napi rost szükségleted egyharmadát képes biztosítani oly módon, hogy ennek 60%-a a jó baktériumokat tápláló prebiotikum (inulin és guarliszt),  40%-a pedig  a salakanyag kiürülését elősegítő vízben oldhatatlan rostféleség (útifűmaghéj).

Súlyos bélfertőzések és több, a bélflóra egyensúlyának felborulásával összefüggésbe hozott autoimmun eredetű betegség kezelésében (pl Crohn betegség) nemzetközileg terjedőben lévő eljárás a széklet transzplantáció végrehajtása. 

Ahogyan ezt az eljárás elnevezése is sugallja: egészséges bélflórájú donorok székletét ültetik be a súlyosan sérült bélflórájú páciens emésztőrendszerébe.

Ez hatékonyabban és gyorsabban megtapadhat, mint a szájon át bejuttatott probiotikumok, átveheti a mikroflóra emésztési és immunológiai funkcióit és kiszoríthatja a kórokozó mikroorganizmusokat. 

A legjobb kezelés a megelőzés. Adj elegendő táplálékot a jótékony baktériumaidnak és ezzel hosszútávon segíted az egészséged fennmaradását!

Még több cikk # témában

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás