3 + 1 tipp, hogy a terhesség alatt is rendben legyen az emésztésed

3 + 1 tipp, hogy a terhesség alatt is rendben legyen az emésztésed - activefibershake

A legtöbb kismama terhessége valamely szakaszában találkozik a puffadás és székrekedés nehézségeivel. Szerencsére egy kis odafigyeléssel a tünetek enyhíthetőek vagy akár teljesen meg is szüntethetőek a víz – rost – mozgás szentháromságával. Íme néhány tipp, hogy könnyedebb legyen a babavárás.

1.Igyál vizet!

Nem lehet elégszer elismételni, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás az egészség megőrzéséhez. Számos élettani hatása mellett a vízfogyasztás nagyban befolyásolja az emésztést is, hiszen víz hiányában nem tud egészséges állagú széklet képződni. A hidratáláshoz a legjobb választás a tisztított víz és a szénsavmentes ásványvíz, melyekből ajánlott legalább napi 2-2,5 litert meginni a saját- és a babád egészségéért.

2. Ne hagyd ki a mozgást!

Terhesség alatt több teljesen érthető indokod is lehet arra, hogy kihagyd az edzést, legyen az az émelygés, a hormonális változásoknak köszönhető állandó fáradtság és a nagy pocak terhe. Mégis arra buzdítunk, hogy amikor csak teheted iktass be egy laza mozgást séta, kismama torna vagy pilates formájában. Nem csak az emésztésedre lesz nagyon pozitív hatással, de a hangulatodra és az egészségedre is. Energikusabbá válsz tőle és a tested sokkal könnyebben viseli majd a változásokat, ráadásul egy fitt testben a szülés is könnyebb lehet. Az edzés közben felszabaduló endorfinnak köszönhetően vidámabb leszel, amit hidd el, a babád is érzékel. 😊

3. Fogyassz rostos ételeket!

A rostok fontosságáról már bizonyára hallottál, de tudtad, hogy megkülönböztetünk vízben oldódó és vízben oldhatatlan élelmi rostokat?

Előbbiek a tápcsatornában a vízzel találkozva feloldódnak és zselés állagúak lesznek, mellyel segítik az anyagcserét, támogatják a bélmozgást és az emésztés folyamatát. Utóbbiak változatlan formában haladnak át a vastagbélen, miközben ledörzsölik a bélfalra és a bélredők közé letapadt salakanyagot, így méregtelenítenek.

Jellemzően mindkét típusú rost megtalálható a rosttartalmú élelmiszerekben, csak különböző arányban.
Oldható rostok kitűnő forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, pl. az alma, eper, körte, burgonya, cékla, sütőtök és a hüvelyesek, valamint a zabfélék (zabpehely, zabkorpa) és az inulin. Amikor csak lehetséges, érdemes héjával együtt fogyasztani a különféle zöldségeket és gyümölcsöket (pl. alma, uborka, retek, stb), hiszen ez a rész tartalmazza az oldhatatlan rostokat.

Oldhatatlan rostokban gazdag élelmiszerek például a teljes kiőrlésű gabonák, rozs, búzakorpa, barna rizs és az uborka.

Jolly joker rostforrás a bab, a chia mag és a FiberShake rostkeverékének alapját képező útifű maghéj, hiszen ezek az élelmiszerek mindkét típusú élelmi rostban bővelkednek.

+1. Kezdd a reggelt meleg citromos vízzel!

Hidratáltság szempontjából is nagyon jó gyakorlat egy pohár vízzel kezdeni a napot, de csodákat tehetsz az emésztéseddel, ha ébredés után először egy pohár meleg italt kortyolgatsz el. A legjobb, ha egy kis friss citromot facsarsz egy pohár langyos/meleg vízbe, de egy bögre koffeinmentes teára is eshet a választásod. Várandósság alatt azonban légy nagyon körültekintő, hiszen ebben az időszakban több olyan gyógytea is van, aminek nem javasolt a fogyasztása.

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás