A probiotikumok

A probiotikumok - activefibershake

Mi az a probiotikum?

Probiotikumoknak hívjuk egyrészt a vastagbélben élő jó baktériumokat, másrészt a szervezetbe kívülről táplálék vagy gyógyhatású készítmények formájában bevitt jótékony hatású baktériumokat.

A jó baktériumokat támogató kívülről érkező probiotikumok túlnyomó része csupán átutazó a bélrendszerünkben, de nagyon fontos szerepet töltenek be azzal, hogy aktív segítséget nyújtanak a vastagbélben élő jó baktériumoknak.

Ezeket a támogató probiotikumokat nyerhetjük egyszerűen a hűtőszekrényünkből natúr joghurtokból, kefírekből, erjesztett zöldségfélékből, mint például savanyú káposztából.

Külső segítségként érkező probiotikumhoz hozzájuthatunk jól megválasztott kapszulákból is. A kívülről, tudatosan bevitt, átutazó probiotikumok leggyakrabban a bifidobactériumok és lactobacillusok.


Mikor szedjünk probiotikumokat?

Antibiotikumok használata során a gyógyszer hatóanyagai nem válogatnak a "jó baktériumok" és a "rossz kórokozók" között és sajnos ennek eredményeként nemcsak a kórokozó baktériumok pusztulnak el, hanem a bélflórában élő jótékony baktériumok is károsodnak.

Az antibiotikumokkal okozott károk azonban megelőzhetők vagy orvosolhatók. A legbiztosabb megoldást az jelenti, ha antibiotikum szedésének időtartama alatt és az azt követő körülbelül egy héten keresztül probiotikum használata mellett döntünk. 💊

🍽A probiotikumok szedése mellett a jótékony baktériumokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, helyes táplálkozással mi is tehetünk érte, hogy minél gyorsabban helyreálljon az emésztőrendszerünk egészsége.
Fogyaszthatunk borsót, babot, articsókát, hagymát, banánt, élőflórás joghurtot, kefirt!

De mindenekelőtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, ugyanis vannak olyan antibiotikumok, melyek felszívódását gátolja a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása és ezzel hátráltatjuk gyógyulásunkat.


A probiotikumok jótékony hatásai

Kísérletek szerint a probiotikumok alkalmazásának számos előnyös élettani hatása lehet. Például az alábbi problémák megoldásában nyújthat segítséget a probiotikumban gazdag ételek fogyasztása:

- bélgyulladás csökkentése
- vastagbélgyulladás (colitis) és irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
- laktóz-intolerancia kezelése
- végbélrák megelőzése
- vérnyomás csökkentése
- immunrendszer erősítése
- allergia, ekcéma kialakulásának csökkentése
- fertőzések megelőzése
- ásványi anyagok és nyomelemfelvétel javítása

Immunerősítés probiotikumokkal


A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében. 🛡

A probiotikumok olyan baktériumok és gombák, amik a vastagbelünkben élnek és dolgoznak. Vagyis ők olyan kis élő mikroorganizmusok, melyek a bélflóránk egyensúlyára pozitív hatással vannak.⚖

Megakadályozzák, hogy a számunkra káros baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak a bélflóránkban és segítik az egyes ásványi anyagok felszívódását. Ezáltal erősíthetik az immunrendszert és segíthetnek az esetleges gyulladások csökkentésében.

A normál bélflóra fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében. A velünk szimbiózisban élő mikroorganizmusok meggátolják a bélnyálkahártyán megtelepedő vírusok, gombák, pathogén baktériumok, paraziták szaporodását, gondoskodnak az egyensúly megőrzéséről.
Különböző enzimek termelésének köszönhetően részt vesznek a tápanyagok lebontásában és vitaminok képzésében (B és K vitamin). Azonban a megfelelő működéshez elengedhetetlen az egyensúly fenntartása.
A probiotikumok az immunrendszer működését több ponton stimulálják. A nem specifikus és specifikus védekező rendszer működését egyaránt pozitívan befolyásolják.

A bélrendszerben a megfelelő számban jelen lévő jótékony mikroorganizmusok képesek meggátolni a kórokozók megtelepedését: a bélhámsejtek receptoraihoz kötődve leszorítják a kórokozókat, akadályozva ezzel a megtapadásukat, valamint a tápanyagok felhasználása révén gátolják a patogén idegenek növekedését, védőgátat képeznek.


Probiotikumok fajtái


A probiotikumoknak is rengeteg fajtája van, de van azonban néhány kiemelkedő köztük is, amikről jó ha tudunk. 👇

Lactobacillus casei F19 - Javítja az emésztőrendszer egészségét, immunstimuláló, csökkenti az antibiotikum használat okozta hasmenést, jóllakottság érzést idéz elő, testzsírt metabolizál, csökkenti a testsúly növekedést.
Bifidobacterium animalis DN 173 010 - Stabilizálja a táplálék áthaladását a bélrendszeren.
Lactobacillus acidophilus NCFM -0020 - Csökkenti a laktózintolerancia tüneteit, megakadályozza a káros baktériumok túlszaporodását a vékonybélben.

Ki nem szedhet probiotikumot?

Alapvető esetben mindenkinek szüksége van probiotikumokra, de van néhány kivételes eset, amikor valaki betegsége miatt nem szedhet ilyen jellegű készítményeket. 😔

A probiotikumok nem javasoltak olyan immunrendszeri betegségek esetén, mint a HIV, AIDS, leukémia, opportunista fertőzések, valamint immunszupresszív kezelések (pl. kemoterápia) esetén. A probiotikumok ösztönözhetik a szisztémás fertőzést, ha ezek az alapbetegségek állnak fenn.
Azoknál, akik bélvérzésben szenvednek vagy szteroidokat szednek, nagyobb a kockázata annak, hogy a probiotikum a véráramba kerül, ami súlyos, szisztémás fertőzést okozhat.


Hogyan válasszunk probiotikumot?

👇🏼A megfelelő készítmény kiválasztásához az alábbi szempontokat javasoljuk:

- A bélbaktériumok sokrétű multikultúráját kívánjuk pótolni, ezért válasszunk minél több törzset tartalmazó készítményt.

- A humán eredetű törzsek képesek tartósan megtelepedni az emberi bélrendszerben; a hatásuk is tartós. Bár növényben, állatban izolált ártalmatlan baktériumokat is forgalmaznak, válasszunk az elvesztett természetes humán flóra szereplőit tartalmazó készítményt.

- Tartalmazzon élő baktériumokat

- A baktériumoknak élve kell a vastagbélbe jutniuk, azaz túl kell élni a gyomorsavas fürdőt. Más szavakkal: savvédettnek kell lennie.

- A jótékony baktériumok szaporodását a prebiotikumok elősegítik, tehát tartalmazzon frukto-oligoszacharidokat vagy inulint!

- A készítmény csíraszámának adagonként el kell érnie a 100 milliót; ha a baktériumok elszaporodásához kedvezőek a körülmények, akkor számuk félóránként megkettőződik.

- A csecsemőknek és a kisgyermekeknek más összetételű készítményre van szükségük, mint a felnőtteknek.

❗Tehát nagyon fontos az, hogy fogyasszunk probiotikus ételeket, mint például a fermentált zöldségek és élőflórás joghurtok, de arra is figyelnünk kell, hogy emellé rostdús táplálkozással prebiotikus rostokat is vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen enélkül a bélflóránkban élő jótékony baktériumok sem maradhatnak életben, ami pedig az bélflóra egyensúlyának felborulásához, vagy diszbiózishoz vezet.


Van is erre egy jótékony, prebiotikus rostokkal telepakolt termékünk számodra!😉


MEGVÁSÁROLOM


Ha többet szeretnél tudni a bélflóráról, olvasd el az E-book-unkat! Most minden 28 adag FiberShake rendelés mellé ajándékba adjuk!


ELOLVASOM

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás