Szépítő rostok – rostbevitel az egészséges bőrért

Szépítő rostok – rostbevitel az egészséges bőrért
Szépítő rostok – rostbevitel az egészséges bőrért - activefibershake

A bőrünk folyamatosan megújul, a korunkkal változik, de egy dolog állandó: a bőrünk a fizikai határvonal a külvilág felé. Ezt látja belőlünk leginkább a környezetünk, állapotát érzékeljük mi magunk is minden nap. A kültakarónkkal foglalkozni nem hiúsági kérdés, hiszen a közérzetünkre is hat, ha nem érezzük magunkat jól a bőrünkben.

A problémás bőr ápolására ajánlott milliónyi kozmetikum alapvetően tüneti kezelést nyújt, sokszor csak átmeneti hatással. A legújabb tudományos eredmények egy egészen rendkívüli utat tártak fel a bajok gyökerének kezelésére. Elsőre kicsit extrán hangzik a javaslat, de ha végigolvasod a cikket, megérted:

Vigyél be több rostot, hogy szép és egészséges legyen a bőröd!

 

A tiszta bőr nem steril

Már biztosan hallottad tőlünk, hogy az egészségmegőrzés egyik fő pillére a bélflóra, azaz az emésztőrendszert benépesítő mikrobiom egyensúlyának, változatosságának megőrzése. Arról kevesebb szó esik, hogy bár a legnépesebb mikrobiom társaság az emésztőrendszerben található, de a mikroszkopikus lények a testünk minden pontján velünk vannak. Furcsa belegondolni, de:

Több mint 1 000 000 000 000 apróság él a bőrödön, tartós társbérletben veled.

 

Ez nem baj, sőt! Legyenek ők a legjobb barátaid! A bőröd védelmi funkciójának, egészségének, szépségének záloga, hogy a bőr mikrobiomod egyensúlyban legyen. A modern bőrápolásban is előtérbe került ennek a természetes barriernek a megőrzése, azaz a sterilen tiszta bőr már nem nyerő taktika. Ha új kozmetikumot választasz, figyeld a mikrobiom-barát megjelölést, kerüld az agresszív, a bőr védelmi rétegét megbontó készítményeket!

 

Szépség és a Szörnyeteg – örök kötelék a bőr és a vastagbél között

A sokak életét megkeserítő, makacs bőrproblémák, mint a gyulladásos, pattanásos bőr, az aknék, atópiás dermatitis, psoriasis vagy rosacea hátterében a tudósok a bőr mikrobiom összetételének jellemző, kóros elváltozásait figyelték meg. Régóta kísérleteznek olyan készítményekkel, amely ennek a lakóközösségének a “megbékítésével” célozza a krónikus tünetek kezelését. Az utóbbi években derült arra fény, hogy ezek a bőrproblémák összefüggenek az emésztőrendszeri mikrobiom egyensúlyának felborulásával is. A jelenség hátterét is megtalálták: ez az úgynevezett bél-bőr tengely (angolul gut-skin axis), amely közvetlen belső kommunikációs csatorna a vastagbél és a bőr között. A bélflóra bacik által termelt zsírsavak, anyagcseretermékek, immunrendszeri “hírvivők” ezen keresztül közvetlenül befolyásolhatják a bőr működését és állapotát, a bőr mikrobiom összetételét.

Kicsit extrán hangzik, de igaz:

A bőröd és az emésztőrendszered kommunikálnak, hiszen a tested rendszerének összefüggő részei.

Ápold a bőröd bélflóra-támogató étrenddel

Ennek a tudásnak a birtokában már logikus taktika, hogy bélflóra-támogató táplálkozással tegyél bőröd egészségéért.

Mit is jelent ez pontosan? Legalább napi 30 gramm, többféle élelmi rost bevitelét, változatos, rostban és probiotikus élelmiszerekben gazdag étrendet.

A növényi alapanyagokban található élelmi rostokkal táplálod a bélflórádat. A jól tartott baktériumok cserében segítenek az egészséged megőrzésében:

  • kedvező hatással vannak a cukor- és zsíranyagcserédre,
  • hozzájárulnak a hormonális működésed egyensúlyához,
  • jó eséllyel megelőzheted velük a gyulladásos folyamatokat.
A megfelelő rostbevitel az anyagcserédre, hormonális rendszeredre gyakorolt kedvező hatásával és a szervezet-szintű gyulladások megelőzésével segít a szép, egészséges bőr elérésében.

A modern kori étrend az ajánlott napi rostbevitelnek csak felét, legfeljebb kétharmadát tartalmazza, ezért érdemes rosttudatos üzemmódba váltanod:

  • A rostban gazdag zöldségek, száraz hüvelyesek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, diófélék és olajos magvak napi szinten, változatosan szerepeljenek a tányérodon!
  • Ha időhiányban szenvedsz, természetes rostok kombinációját tartalmazó rost alapú shake jelenthet megoldást a hiányzó 10 gramm rost pótlására, amit akár egy gyors reggeliként vagy napközbeni kisétkezésként is beiktathatsz.
  • Kerüld a bélflórára kedvezőtlen adalékanyagokat, így pl. a mesterséges édesítőszerek közül a szukralózt és az aszpartámot.
  • Fogyassz a bélflórád támogatására rendszeresen probiotikus élelmiszereket, például élőflórás tejterméket, fermentált zöldségeket.

A hiányzó 10 gramm rost pótlását mindenképp többféle rosttípusból, így vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokkal biztosítsd.

Bónusz: mikrotápanyagok, jól működő emésztés, méregtelenítés

A rostban gazdag étrenddel több legyet ütsz egy csapásra, hiszen a rostbajnok növényi élelmiszerek egyben a bőr számára legfontosabb mikrotápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok - gazdag forrásai.

A rostok egyes típusai természetes méregtelenítőként működnek, az emésztőrendszeri tranzitidő lerövidítésével állandó belső takarítószolgálatként segítik a különféle toxinok, káros anyagcseretermékek semlegesítését, kiürítését. Ezzel nem csak a jól működő emésztés lesz a jutalmad, hanem a bőrödön is kevésbé jelentkeznek a táplálkozási túlterheltség jelei.

Take home message

  • Támogasd a bélflórád egyensúlyát az egészséges, szép bőröd megőrzéséért!
  • Vigyél be legalább napi 30 gramm rostot, többféle rosttípusból, változatos forrásból!
  • A rosttudatos étrended mellé – a bőröd egészségének megőrzésére is – igyál elég tiszta vizet!
  • Válassz a bőr természetes mikrobiomját kímélő kozmetikumokat!
  • Tölts sok időt friss levegőn, de azért ne feledkezz meg a megfelelő fényvédelemről se!
Felhasznált irodalom:
Soltész E., Gajda Z. A rost jó! Budapest: BOOOK Kiadó; 2020
Byrd, A., Belkaid, Y. & Segre, J. The human skin microbiome. Nat Rev Microbiol 16, 143–155 (2018). https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.157
Coates M, Lee MJ, Norton D and MacLeod AS (2019) The Skin and Intestinal Microbiota and Their Specific Innate Immune Systems. Front. Immunol. 10:2950. doi: 10.3389/fimmu.2019.02950
Ellis, S.R.; Nguyen, M.; Vaughn, A.R.; Notay, M.; Burney, W.A.; Sandhu, S.; Sivamani, R.K. The Skin and Gut Microbiome and Its Role in Common Dermatologic Conditions. Microorganisms 2019, 7, 550. https://doi.org/10.3390/microorganisms7110550
Gu Y, Zhang W, Zhao W, Zeng X. Investigating causal relationships between the gut microbiota and inflammatory skin diseases: A Mendelian randomization study. Australas J Dermatol. 2024; 00: 1–9. https://doi.org/10.1111/ajd.14231
Salem I, Ramser A, Isham N, Ghannoum MA. The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Front Microbiol. 2018;9:1459. doi:10.3389/fmicb.2018. 01459.
Sinha S, Lin G, Ferenczi K. The skin microbiome and the gut-skin axis. Clin Dermatol. 2021 Sep-Oct;39(5):829-839. doi: 10.1016/j.clindermatol.2021.08.021. Epub 2021 Sep 3. PMID: 34785010.
Szántó M, Dózsa A, Antal D, Szabó K, Kemény L, Bai P. Targeting the gut-skin axis—Probiotics as new tools for skin disorder management? Exp Dermatol. 2019; 28: 1210–1218. https://doi.org/10.1111/exd.14016

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás