3 tipp az inzulinrezisztencia megelőzésére

3 tipp az inzulinrezisztencia megelőzésére - activefibershake

Mi is az az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia, becenevén IR, nem természeti csapás, hanem a fejlett civilizációs életformával együtt járó szokások miatt kialakuló anyagcserezavar. Van, aki így fogalmaz: az inzulinrezisztencia a jóléti társadalom pestise. A statisztikák szerint az iparilag fejlett országok lakosságának 30-40%-át érinti. Ha két barátoddal beültök egy kávézóba, akkor sajnos jó eséllyel egyikőtök érintett az IR problematikájában. 🍭

 

Az inzulinrezisztencia tünetei 

Az inzulinrezisztencia nem fáj. Nem okoz látványos panaszokat, így könnyen „benézhető”. Egy kis pattanás itt, egy kis fáradtság ott, valamivel több haj a lefolyóban amott. Fejfájás, kedvetlenség, levertség, amikor valószínűleg először arra gondolsz, hogy jobb lett volna nem túlórázni. Pedig ezek mind lehetnek az inzulin rezisztencia tünetei.

Azok kezdenek gyanakodni először az IR-ra, akik többször is eredménytelenül futottak már neki fogyókúráknak, és indokolatlannak érzik a hasi tájékon felhalmozódott zsírpárnákat ahhoz képest, hogy mennyire keveset esznek.

Jogos a gyanakvás! Az inzulinrezisztencia legtöbbször kéz a kézben jár a súlyfelesleggel. Akár a megmagyarázhatatlan súlyfelesleggel is.🔍
Mivel a megemelkedett inzulinszint bekavar az ösztrogén normális működésében a nőknél látnak összefüggést a PCOS és az IR között is. A rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklusra kapd fel a fejed! Fontos időben észrevenni, ha PCOS áll a panaszaid hátterében, mert az meddőségi problémákat is okozhat. Keresd fel a nőgyógyászod és indulj a laborba!

 

Az inzulinrezisztencia vizsgálata 

Mivel az inzulinrezisztencia a kettes típusú cukorbetegség előszobája, ezért a legjobb, ha enyhe gyanú esetén is utánajársz az esetleges figyelmeztető jeleknek, és kérsz egy speckó laborvizsgálatot. Az IR laborvizsgálat egy éhgyomorra végzett vércukorszint méréssel kezdődik, majd egy cukros folyadék elfogyasztását követő terheléses vércukorszint méréssel folytatódik amit szérum-inzulinszint mérés kísér. Három a magyar igazság, így az első terheléses vércukor és inzulin vizsgálat menet után következik egy a 60. és a 120. percben is. Az inzulin meghatározás nem része a háziorvos által felírt rutin vérképnek, de bármelyik laborban el tudják végezni. Nőgyógyászod, háziorvosod, bőrgyógyászod, vagy endokrinológus szakorvos adhat beutalót, erre vonatkozó kérésed után. 👩🏼‍⚕️
A jó hír, hogy az inzulinrezisztencia visszafordítható egészségügyi állapot!
Legokosabb persze, ha igyekszel megelőzni a kialakulását. Csak pár tippet kell elfogadnod, és máris jó úton vagy az IR mentes élet felé. Kitartás! A cikk utolsó harmadában elmondjuk a tutti tippjeinket. 🤫 Előtte azonban tisztázunk egy-két fontos részletkérdést. 🤓

Mi okozza az inzulinrezisztenciát?

A szénhidrátban gazdag és a gyakori, nassolással tarkított étkezések. 🍔
A szénhidrát adja a sejtjeid számára az energiát. Azért, hogy ez megtörténhessen az emésztőrendszered a szénhidrátot glükózzá, azaz egyszerű cukorrá bontja, ami a vékonybeledből szívódik fel a véráramodba. A kedvenc pizzatésztád szénhidrátja az emésztőrendszeredben az enzimek és savak segítségével glükózzá alakul. Ez a szénhidrát alapú ételedből származó glükóz adja az energiát az agyadtól a kislábujjad körméig minden egyes sejtednek.

A glükóz azonban csak külső segítséggel tud bejutni a táplálékra váró sejtjeidhez. A glükóz kapunyitó segítőtársa az inzulin. Az inzulin ismeri a kódot, aminek hatására a sejtreceptorok beengedik a tápláló glükózt. Amikor a tested legtöbb sejtje jóllakott és már nem tud több glükózt fogadni, az összes sejtreceptor kapu becsukódik. Az energia szolgáltatásban fel nem használt glükózmolekulák a véráramban keringenek tovább. Ez az állapot nem maradhat fent hosszan, mivel a magas cukorszint a véráramban kifejezetten ártalmas. A magas vércukortartalom károsítaná az idegeidet, a vesédet, a szemedet, és keringési problémákat okozna. Ezen a szervezeted úgy segít, hogy az étkezés után feleslegessé vált, fel nem használt glükóznak raktárat keres.

Hol vannak glükóz raktáraid? Három ilyen hely van Benned: az izmaidban, a májadban, és a testzsírokban. A májad és az izmaid elegáns széfként működnek és csak korlátozott mennyiségben fér el bennük glükóz, amit glikogén formájában raktároznak el.
De van egy nagylelkű, majdhogynem korlátlan raktározási lehetőségeket biztosító rész a testedben. Ezek a zsírpárnáid. Ezek szinte bármeddig képesek lennének fogadni a szénhidrátokból keletkezett glükózt, és azt zsír formájában elraktározni.


A fejlett országokban bőven több élelemhez és szénhidráthoz juttatjuk a szervezetünket, mint amit az fel tud használni. Igy aztán még a zsírpárnácskák is fellázadnak egy adott glükózmennyiség befogadása után. Még a zsírsejtek is egyre inkább vonakodva nyitnak ajtót a glükóz előtt, mivel már telítve érzik magukat. Olyan ez, mint amikor túl sokat bulizol és szeretnél már egy nyugis hétvégét. Még a legvadabb bulikirály is vágyik egy csöndes vasárnap délutáni ejtőzésre.

Az ember nem hallja meg a sejtek glükózzal szembeni tiltakozását, hiszen semmije sem fáj. Így az ízek csábításának engedve tovább falatozza a kekszet, a sült krumplit, a spagettit, a hamburgert, mire a hasnyálmirigy előzékenyen még több inzulin termelésébe fog. De ahogy már mondtuk egy pont után a még több inzulin is hiába dübörög a még a zsírsejtek receptor-kapuin is. Ez már az inzulin rezisztencia maga. Nem más, mint a megemelkedett inzulinszint semmibevétele a sejtreceptorok által. Mivel nincs sejt, ami a vérben lévő glükózt befogadná, így a vércukorszint folyamatosan emelkedik. Így lesz az inzulinrezisztenciából egyre vészesebb helyzet, ami átalakulhat kettes típusú diabétesszé. A kezeletlen cukorbetegség nagy rombolást végezhet: hizlal, károsítja az idegeket, a vesét, a szemet, és keringési problémákat okoz.

 

Az a bizonyos három tipp inzulinrezisztencia elkerülésére 

A természet úgy alkotott meg minket, hogy az inzulinrezisztencia simán megelőzhető lehet mindenki számára. Három dolgot kell betartani, ha meg akarod előzni, vagy ha szeretnéd visszafordítani a problémás helyzetet.

1. Egyél elegendő rostot! 🥗

2. Maradj meg a főétkezésekkor történő táplálkozásnál! Ne nasizz, ne rágcsálj! 🍦

3. Dolgoztasd meg az izmaidat minden nap!🏃🏼‍♀️


Tipp # 1. Az ideális inzulinrezisztencia étrend: rostfogyasztás felsőfokon

Sokszor hallható az a logikusnak tűnő tanács, hogy az inzulinrezisztencia ellen legjobb védekezés a szénhidrátszegény diéta. Ez így nem igaz. A szén, hidrogén és oxigén molekulákból felépülő szénhidrátok közé tartozik egy olyan csoport, amit kifejezetten szükséges is fogyasztani, ha eredményesen akarsz küzdeni az inzulinrezisztenciával. Ezek a rostok. A rostok olyan szénhidrátok, amelyeket az ember az emésztés során nem tud glükózzá bontani, így ezek a sejtek táplálására nem használhatók. Iszonyatosan fontos szerepük van ugyanakkor a szervezetedben szinte önálló életközösséget alkotó bélflóra baktériumainak táplálásában. Ha elegendő rostot fogyasztasz, akkor olyan probiotikumokat táplálsz a bélflórádban, amelyek segítenek a fogyásban és az inzulinrezisztencia leküzdésében. 🌱

Sajátos módon nem is maguk a probiotikumok játszanak a kezedre ebben a folyamatban, hanem a prebiotikus rostok elfogyasztását követően lezajló erjedési folyamat. A fermentáció során 2-4 molekulából álló, rövidláncú zsírsavak keletkeznek. Ezek egy intenzív wellness kúránál is sokkal hatásosabban támogatják az egészségedet. A rövidláncú zsírsavak közül a butirat egyenesen zsírégető képességgel bír! Óriási, nem? Zsírégetés a rostok segítségével! 😍

Ehhez párosul még a butiratnak az a pozitív hatása, hogy támogatja a jóllakottság érzetét keltő leptin hormon kialakulását. Emellett a rostok saját jogon is teltségérzetet okoznak. Így kétféle eszközzel is csökkentik az ételek utáni sóvárgásodat.

Már 2000-ben napvilágot látott olyan kutatás a New England Journal of Medicine-ben, ami bizonyította, hogy a rost fogyasztása még a kettes típusú diabeteszben szenvedők esetében is csökkentette az inzulinszint megugrását.
Hatásos eszköz az inzulinrezisztencia ellen az elegendő rostot fogyasztása. Figyelj arra, hogy probiotikumokat tápláló prebiotikus rostok is legyenek az étrendedben. Az activé FiberShake mindig segít Neked, ha gyors megoldást szeretnél a finom rostkombinációhoz való hozzájutásra. A benne található 10 gramm rost segítségével pedig elérheted a kívánatos napi 30 gramm rost elfogyasztását.❗

A Nutrients szaklapban közölték le a cikket arról a 6374 felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálatról, ami nagy esetszámmal bizonyította, hogy a magasabb rostmennyiséget fogyasztók esetében kisebb mértékű volt az inzulinrezisztencia mértéke.

Tipp # 2. Inzulinrezisztencia diéta titka: ritkítsd a napi étkezéseid számát ⏰

Maximum háromszor egyél egy nap! Ha nem vársz pár órát két étkezés között, akkor egyszerűen nem hagysz elég időt a szervezeted számára, hogy lecsökkenhessen a vércukorszinted. Az állandóan emelkedett glükóz szint a véredben folyamatos ösztönzést ad a hasnyálmirigyednek, hogy termeljen újabb és újabb adag inzulint. Tudod! Egy pont után az inzulinreceptoraid „közömbössé” válnak, nem reagálnak az inzulin jelzéseire, hogy beengedjék a következő adag glükózt. Ez a közömbös hozzáállás jellemzi majd a raktárakat is: a májad, az izmaid, sőt még a zsírszövetek receptorait. Lehetőleg ne egyél háromnál többször egy nap során, mert így adsz elegendő pihenőt az inzulinnak, hogy ne kelljen járőröznie újabb és újabb sejtreceptorokat keresve, amelyek hajlandóak lennének beengedni a véredben lévő glükózt. Így kerülöd el, hogy a sejtjeid közömbössé váljanak az sejtreceptoroknál kocogtató inzulinnal szemben. Adott esetben érdemes megfontolnod időablakos böjt bevetését, csodafegyvernek mondják.

Tipp # 3. Mozgással az inzulinrezisztencia ellen🏃🏼‍♀️
Használd az izmaidat!

Az izmaidba glikogén formájában elraktározott glükózt az izomraktár csak az izmoknak hajlandó átadni. Míg a májad és a zsírszöveteid más energiafelvételre sóvárgó sejtjeidet is képesek és hajlandóak ellátni a glükóz elraktározása során felhalmozott energiával, addig az izomsejtek „önző módon” csak saját magukat hajlandóak táplálni. Ha helyet akarsz csinálni az izmod raktárában a következő étkezés során keletkező glükóz adagnak, akkor előtte ürítsd ki egy jó edzéssel. A raktárkisöprést intenzív izommunkával tudod elérni: főként súlyzós, vagy saját testsúlyos intenzív mozgással. Hajrá! 💪🏼
He nem akarsz inzulinrezisztens lenni tartsd be ezt a három alapelvet, és minden esélyed megvan rá, hogy formában tudhatod magad. Tehát:

1.) Naponta fogyassz minimum 30 gramm rostot! Ebben segítségedre lesz az activé FiberShake, ha Te is úgy akarod 🤗

2.) Maximum háromszor egyél egy nap!

3.) Mozogj 30 percet intenzív izommunkával!

Sok sikert! Mi Veled vagyunk!


Irodalom:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29461482/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10805824/

Kövess minket Instagramon!

Kövess minket az Instagramon, ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról.

 

Kosár

Bezárás